image
Home

Belastingdienst nekt transportsector

door Harry van Gelder
AMSTERDAM -  Door ict-problemen bij de Belastingdienst zijn talloze Nederlandse transportbedrijven in grote financiële nood geraakt.

De al door de economische crisis geplaagde ondernemingen hebben nog tientallen miljoenen euro's te goed van in het buitenland betaalde btw. Als de afdrachten niet snel worden gedaan, loopt nu al het vakantiegeld van de werknemers gevaar.

Brancheorganisaties TLN en EVO klagen al sinds het begin van het jaar bij de Belastingdienst. Maar die slaagt er maar niet in om een oplossing te vinden voor het softwareprobleem. Volgens de belastingen wordt er hard aan een oplossing gewerkt en speelt het probleem niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa. Ieder Europees bedrijf die in het buitenland btw betaalt, heeft er last van.

Voorzitter Alexander Sakkers van TLN vindt de situatie "zeer zorgwekkend". ,,Bedrijven hebben nog recht op tussen de tienduizenden en een half miljoen euro's. Dit is onacceptabel en onverteerbaar." Sakkers doet een dringend beroep op de regering en Tweede Kamer om het probleem op te lossen.

De ellende wordt veroorzaakt door nieuwe regelgeving uit Brussel. Tot vorig jaar moesten de ondernemingen de onder meer op brandstof betaalde btw terugvorderen in het land waar de btw was betaald.

Maar sinds 1 januari moet de betaalde belasting digitaal worden teruggevraagd bij de nationale belastingdiensten. De buitenlandse belastingdienst betaalt dat de btw rechtstreeks terug aan de ondernemer. Maar de Europese software die daar voor gebruikt wordt, is een sof. "Er zijn veel middelgrote bedrijven in dit land die echt geen tienduizenden euro's kunnen missen. Zeker niet nu we net uit een economisch diep dal klimmen", zegt EVO-voorzitter Dick van den Broek-Humphrey.

TLN en EVO schatten dat de transporteurs door de belastingellende 3 tot 4 procent van hun omzet missen. "Dat kan echt niet", zegt Sakkers, die dagelijks klagende transporteurs aan de lijn krijgt. Naast de softwareproblemen hebben de transportondernemers ook te maken met erg trage betalingen uit het buitenland.

« Terug