image
Home

Steeds meer transport door Oost-Europese bedrijven

 

 


Steeds meer transport door Oost-Europese bedrijven


 


Bron: TTM.nl / 10 januari 2012


 Oost-Europese bedrijven verzorgen steeds meer vervoersdiensten voor Nederland. Het gaat hierbij vooral om Poolse bedrijven. Binnen de Europese Unie (EU) is Nederland de op vier na grootste exporteur van vervoersdiensten. Dat blijkt uit cijfers van CBS. 


 Van de Oost-Europese EU-landen leverde Polen in 2010 de meeste vervoersdiensten voor Nederlandse bedrijven, met een waarde van 420 miljoen euro. De vervoersdiensten van Polen bestaan voor 93 procent uit vrachtvervoer over de weg. De waarde van opdrachten voor Slowaakse bedrijven is tussen 2006 en 2010 meer dan verdubbeld, tot 38 miljoen euro. De vervoersdiensten van Slowakije zijn weliswaar het sterkst gestegen, maar het importaandeel bleef beperkt.


 CBS Stats


In 2010 was Nederland de vijfde grootste exporteur van vervoersdiensten in de EU. Duitsland voerde met ruim 43 miljard euro het meeste uit aan vervoersdiensten. Denemarken en Frankrijk volgen ieder met circa 27 miljard euro. Op plaats vier staat het Verenigd Koninkrijk met een exportwaarde van bijna 24 miljard euro.


De gemiddelde uitvoer aan vervoersdiensten door een EU-land bedroeg 9,6 miljard euro in 2010. De Nederlandse uitvoer van deze diensten is met 19,3 miljard euro dus ongeveer twee keer zo groot.


Duitsland is de belangrijkste afnemer van Nederlandse vervoersdiensten met 3,7 miljard euro. Dat is 19 procent van de totale Nederlandse uitvoerwaarde aan vervoersdiensten in 2010. Andere belangrijke afnemers zijn het Verenigd Koninkrijk (14 procent) en de Verenigde Staten (9 procent).


 

« Terug