image
Home

Lastig eerste half jaar voor transportsector

Lastig eerste half jaar voor transportsector


 


Bron: TTM.nl / 10 januari 2012


 


De transport- en logistieke sector krijgen een zware eerste helft van 2012 voor de kiezen. De volumegroei valt terug en de tarieven komen verder onder druk te staan. Dat meldt ABN AMRO in haar sectormonitor Transport & Logistiek. De omzetten zullen echter in de tweede helft zich weer herstellen.


 


Door de prijsdruk aan de ene kant en de hoge brandstofprijs aan de andere kant, komen de marges bij veel vervoerders in het gedrang. Dit vormt voor de transporteurs een probleem, mede doordat veel ondernemers nog onvoldoende tijd hebben gehad zich te herstellen van de vorige crisis. De binnenvaart heeft in 2011 qua omzet wel een goed jaar gehad. Door de laagwatertoeslagen heeft een aantal ondernemers een buffer op kunnen bouwen. Toch zal ook voor de binnenvaartschippers 2012 een uitdagend jaar worden. Wegtransporteurs krijgen naar verwachting last van een lagere bouwproductie en een stagnerende industriële productie. ABN AMRO verwacht een omzetdaling van 2 procent voor de binnenvaart en 1 procent voor het wegtransport.


Na het eerste halfjaar kunnen de bedrijven profiteren van groei in de tweede helft van 2012.


 


Een aantal branches komt 2012 relatief ongeschonden door. Zo verwacht ABN AMRO voor de opslagbedrijven een lichte groei, die voornamelijk in de tweede helft van 2012 tot stand komt. Vooral bij de moderne opslagfaciliteiten wordt een lichte toename van de omzet verwacht. De omzet van het vervoer over spoor zal stabiliseren  Een groot gedeelte van het goederenvervoer over het spoor vindt plaats richting het buitenland en dan met name naar Duitsland. ABN AMRO verwacht voor Duitsland een lagere economische groei. Ook de wereldhandel, een belangrijke aanjager voor volumes over het spoor, zal in een lager tempo groeien.

« Terug